Istoria dansului – JIVE

După descoperirea Indiilor de Vest de către Columb, a început şi comerţul cu sclavi. Se estimează că în perioada 1840-1900 au fost deportaţi din Africa în coloniile Noii Lumi peste 40 de milioane de afro-americani. Încetul cu încetul cultura, religia, mitolgia şi muzica africană s-au contopit cu cea a indigenilor şi a europenilor. Din acest mix cultural s-au dezvoltat diversele stiluri de muzică şi de dans afro-americane, iar printre acestea se numără şi Jive-ul.

Acest dans are o istorie interesantă şi controversată. Originile cuvântului „jive” sunt neclare, existând diferite variante cu privire la acestea. Astfel, cuvântul „jive” a derivat probabil din „Jev”, care în limbajul vest-african Wolof înseamnă „a vorbi obraznic”. Termenul mai are în argoul negrilor şi sensul de „minciună, exagerare”. De asemenea, el ar mai fi putut deriva şi din modificarea cuvântului englez „jibe” (a glumi). Alte semnificaţii argotice ale termenului „jive” sunt cele de „comerciant ambulant”, „marijuana” şi „relaţii sexuale”. Este însă neclar dacă vreuna dintre aceste semnifcaţii a avut legătură cu folosirea termenului pentru dansul în discuţie.

În anii 1880, Jive-ul era cunoscut sub numele de Cake Walk, deoarece premiile pentru cele mai bune perechi de dansatori constau de cele mai multe ori în prajituri.

Muzica asociată Jive-ului a fost cunoscută sub numele de „Ragtime”, fie datorită faptului că protagoniştii se îmbrăcau în hainele („rags”) lor cele mai bune, fie pentru că muzica era sincopată („ragged”).

În anii ’20, Ragtime-ul a fost înlocuit de dansuri ca „Charleston” şi „Black Bottom” şi astfel şi-a făcut apariţia şi „Swing-ul”.

Spre sfârşitul anilor ’20, combinaţia dintre energicele dansuri „Breakaway”, „Texas Tommy” şi „Charleston” cu „Foxtrot”-ul a generat un nou dans, numit „Lindy Hop”.

Cu mişcările sale acrobatice, Lindy Hop-ul a fost dansul anilor ’20 – ’30. Numele său are o poveste aparte.

Pe 21 Mai 1927, Charles Lindbergh, aviator american, uimea lumea cu primul zbor solo, de la New York la Paris, pe deasupra Atlanticului. În toate ziarele se putea citi cu litere de-o şchioapă titlul „Lindy Hops The Atlantic” (Lindy sare Atlanticul). Într-o seară, imediat după zborul lui Lindbergh la Paris, la Ballroom-ul Savoy din New York, un localnic pe nume George Snowden, poreclit „Shorty George”, privea cuplurile care dansau. Fiind întrebat de un reporter ce anume dansau acestea, George nu a făcut altceva decât să citească titlul unui articol despre zborul lui Lindbergh dintr-un ziar care se afla pe banca alaturată, spunând „Lindy Hop”! Şi astfel, acest dans a cunoscut consacrarea în New York, iar de aici s-a propagat în toată lumea.

În afară de Lindy Hop, în timpul erei Swing s-a bucurat de o recunoaştere deosebită un al doilea stil de dans din varietatea dansurilor afro-americane: Blues-ul. Acesta a apărut la începutul secolului al XIX-lea în America de Nord şi a pătruns în Europa în 1920.

Contopirea acestor stiluri muzicale – Blues şi Swing – a dat naştere unui mix muzical pe care se dansa Boogie-Woogie, un dans iubit şi astăzi.

Dansatorul de culoare Bill Robinson a avut un rol foarte important în răspândirea şi evoluţia acestui dans.De asemenea, fimele muzicale de la Hollywood şi protagoniştii acestora (ca de exemplu Fred Astair cu partenerele Tape Miller şi Nichola Brothers), au făcut ca muzica şi dansul Boogie-Woogie să fie cunoscute în toată lumea.

La mijlocul anilor ’30, Lindy Hop-ul a primit numele de Jitterburg, după melodia „Jitterburg” a lui Cab Calloway, apărută în 1934.Tot în acea perioadă, Herbet With, „bouncer” de top la Ballroom-ul Savoy, a înfiinţat o trupă de dans numită „Whitey’s Lindy Hoppers”. Unul dintre membrii cei mai importanţi ai aceste trupe era Frankie Manning. Trupa a apărut în filme ca „A Day at the Races” (1937), „Hellzapoppin” (1941) şi „Killer Diller” (1948).

Cel mai important concurs anual de dans din New York în perioada 1935-1974, „Harvest Moon Ball”, avea loc la Madison Square Gardens şi era sponsorizat de „Daily News Welfare Association”. Acest eveniment era atât de popular, încât cele 20 000 de bilete disponibile se vindeau încă din primele două zile. Din 1938, în programul acestui eveniment au fost incluse şi Lindy Hop-ul şi Jitterburg-ul.

La începutul anului 1938, Dean Collins, care învaţase să danseze în Harlem la Ballroom-ul Savoy, se stabileşte la Hollywood. Între anii 1941 şi 1960, el a colaborat la realizarea coregrafiilor a peste 100 de filme care conţineau secvenţe coregrafice de Lindy Hop, Jitterburg, Lindy şi Swing.

Organizaţiile de dans, ca The New York Society of Teachers şi Arthur Murray, au început să predea aceste dansuri abia la debutul anilor ’40. Tot atunci, Laure Haile, cunoscută dansatoare de Swing, a observat stilul care se dansa în comunitatea albă, denumindu-l în scrierile sale „Western Swing”, şi a început să îl predea pentru Arthur Murray în 1945. În 1951 Laure Haile a publicat pentru prima dată notiţele ei de dans, ca o programă analitică, incluzând şi Western Swing-ul. De-a lungul anilor ’50 ea şi-a prezentat programa în workshop-uri din SUA prin intermediul Studiourilor Arthur Murray.

De la mijlocul anilor ’40 şi până azi, profesorii de dans au modificat Lindy Hop-ul, Jitterburg-ul şi Swing-ul pentru a le adapta la tendinţele publicului larg care urma cursurile de dans. Ca rezultat, au apărut „East Cost Swing” şi „West Coast Swing”.

Începând din 1920, Lindy Hop, Jitterburg-ul şi Swing-ul au evoluat pe întreg teritoriul SUA, dând naştere mai multor stiluri regionale. Iată mai jos o prezentare succintă a câtorva dintre ele:

 • Savoy Swing: popular în Ballroom-ul Savoy din New York in anii ’30 şi ’40. Este un stil de dans foarte rapid, sacadat, lejer.
 • West Coast Swing: stil de Swing ce scotea în evidenţă dinamismul mişcării picioarelor. A devenit popular în cluburile de noapte californiene în anii ’30 şi ’40. În 1989 West Coast Swing a fost ales „Dansul Statului California”.* Whip: stil de swing popular in Houston, Texas, caracterizat de rotiri rapide în jurul partenerului.
 • Supreme Swing: popular în Tulsa, Oklahoma.
 • Imperial Swing: popular în St. Louis, Missouri.
 • Carolina Shag: popular în Carolina de Nord şi de Sud, scoate în evidenţă rapiditatea mişcării picioarelor partenerului.
 • DC Hand Dancing: un mix între Lindy şi Swing, întâlnit în Washington DC.
 • East Cost Swing: popular în oraşele de pe Coasta de Est a Statelor Unite.
 • Ballroom West Coast Swing: stil de Swing poplar în şcolile de ballroom, diferit de stilul întâlnit în cluburile de noapte din California şi în cluburile de Swing.
 • Country-Western Swing: stil de Jitterburg popularizat în anii ’80 şi dansat pe muzică Western şi Country.
 • Cajun Swing: stil Louisiana Bayou al Lindy-ului dansat pe muzica Cajun.
 • Pony Swing: stil Country Western al Swing-ului Cajun.
 • Jive: versiunea cea mai răspândită la nivel internaţional este dansată din anul 1968 în competiţiile de dans sportiv.
 • Rock’n Roll: este descrierea pentru unirea a trei forme destul de diferite de muzică: Jazz şi Rhythm’n Blues pe de o parte, Country & Western (Folk) pe de altă parte. Anul 1954 este consemnat oficial ca dată de naştere a Rock’n Roll-ului. Tradus cuvânt cu cuvânt, numele înseamnă „a legăna şi a rostogoli”. Originea acestei expresii este, ca şi în cazul altor dansuri, controversată. Există păreri conform cărora ea reprezintă o expresie arhaică cu conotaţii sexuale folosită în rândurile populaţiei de culoare. Conform altor păreri, paternitatea acestei denumiri îi aparţine lui Alan Freed, un disk-jockey care susţine că l-a folosit pentru prima dată în 1951 la o petrecere de dans unde el alesese ca power-play melodia „Rock-A-Beating Boogie” a grupului „Treniers”. Pornind de la versurile acestui cântec el a început să fredoneze în faţa participanţilor refrenul: „Rock Rock Rock everybody – Roll Roll Roll everybody” şi astfel a apărut celebra sintagmă „Rock’n Roll”.

Rock’n Roll-ul ca gen muzical s-a impus definitiv în 1954 prin cântecul „Rock Around the Clock” al lui Bill Haley. Acesta a fost primul hit internaţional de Rock’n Roll. Cel mai cunoscut cântăreţ şi dansator de Rock’n Roll a fost cu siguranţă Elvis Presley. Stilul său de dans, senzaţional mai ales prin mişcările de bazin caracteristice, i-au adus lui Elvis numele de „King” şi „Elvis the Pelvis”. Alte nume cunoscute din era Rock’n Roll-ului sunt Buddy Holly, Roy Orbison, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Little Richard, The Drifters etc.

Articole preluate de pe site-ul www.royaldance.ro